Många bollar i luften?

Tillhör du dem som kör multitasking grande? Massa saker som sker hela tiden; uppgifter som ska göras, mail som ska öppnas, läsas, ageras på eller inte, telefon som ringer eller plingar, kollegor som vill eller ska ha hjälp och råd, och allt på hemmaplan.. matsäck till utflykt, gympakläder, läxor, mat, träning, handla, städa, tvätta, sociala medier ojojoj... partnern, du, samåka, tvätta bilen, planera semestern eller bara veckan... Jisses så effektiva vi är!
Eller?

Tyvärr inte. Vi kan i verkligheten hålla 7-9 saker i huvudet samtidigt aktivt. Några av dessa platser kommer att vara upptagna med att hålla ordning på uppgiften i sig, som exempelvis vad det är du ska utföra eller vad någon frågade om, vilket i verkligheten ger att du aktivt kan jobba med kanske 1-4 saker effektivt på samma gång. Lägg sedan till att varje gång du blir avbruten eller byter uppgift tappar du i effektivitet. Forskning visar att det tar ca 15-20 min innan du är fullt effektiv igen i den nya uppgiften när du byter eller blir avbruten (som tex att bara snabbt svara på ett mail). Vad som kommer till i ineffektivitet är sedan den tid det tar när du byter tillbaka eller tar dig an en ny uppgift efter avbrottet, vilket också är ca 15-20 minuter. Med tanke på alla bollarna i luften och alla avbrott det innebär - hur effektiv skulle du kunna vara egentligen? Och hur mycket skulle det bespara dig i överarbete och stress att faktiskt göra en sak i taget?

Hjärnfonden publicerade nyligen resultatet av en studie som också stödjer detta. Den visar att vi, när det blir fullt i huvudkontoret,  helt enkelt raderar bort en massa information. Hjärnan tar bort den. Den går helt enkelt inte in. Existerar inte. Noteras inte. Det är stopp. Mycket intressant information tycker jag, i denna tid av överinformation. Vi kommer alltså att tappa massor för att vi försöker för mycket.

Extra intressant är detta för oss och dig som på något sätt kommunicerar ut, presenterar, säljer eller utbildar och undervisar. Vi behöver tänka oss för. Lämna lagom mycket information. Se till att leverera på sådan sätt att vårt undermedvetna tar upp informationen utan att lämna personen i känslan av att inte fatta något. Eller bara återkoppla till oss själva när det vi nå ut med inte går fram: Hur leverar jag detta på ett sätt så att jag når fram? Det är trots allt vårt ansvar om vi vill att andra ska förstå - att se till att vara flexibla och kommunicera på den andras sätt, inte på vårt eget sätt. Utvecklande, utmanande ibland, fullt möjlig och gör så stor skillnad.

Med tanke på all stress vi skapar i våra liv är detta också en viktig aspekt. Hjärnan skiljer ju inte på sammanheng eller vad som är viktigt att komma ihåg, den bara tar bort lite random sådär. VI behöver alltså se till att skapa plats för att minnas det som är viktigt. Vi behöver dra ner på alla bollarna i lufte, göra mer av mindre, fokusera på en sak i taget, oavsett om det tar en stund eller lite till. Fokusera mer på mindre helt enkelt.

Sluta krångla till det och gör det enklare. Punkt.
Och jo, det är full möjligt, oavsett om du tror det eller inte. Bara börja testa. Nu.
En sak i taget.
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Maria » När tillvaron suger:  ”Kommer ihåg kvinnan som gav mig just detta när djupet öppnade sig en mörk novemb..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln