Momentum. The space in between…  

Är du som jag mån om att de ska bli resultat av det du gör, investerar i eller lägger ditt engagemang i? De flesta av oss tror jag vill att de ska komma tillbaka något av det vi gör, eller är. Och när vi har gjort allt det där som ska föra oss framåt, ge oss det vi vill ha, inte kommer omedelbart är det lätt att önska att det fanns en viss produkt att köpa i stora doser. Tålamod. På burk.
 
Så är det ju inte. Tålamod är kanske något av det vi i hela västvärlden borde träna på, och också får träna på, hela tiden. Vi har ju så infernaliskt bråttom hela tiden. Bråttom att prestera, leverera, ticka av boxar på listan av ”to do”. Samtidigt som många av oss springer runt och gör en massa utan någon som helst mening för det vi vill egentligen. För det har vi missat att ta reda på. Vad det där egentligen är, som verkligen skulle göra skillnad för oss. På ett djupare plan. På en nivå där det matchar både vilka vi är, egentligen, våra bästa jag, där vi har engagemang och passion utan att det tar energi. Där det stämmer överens med våra värderingar. Där det är självklart. Ingen måndag-fredags ångest. Ingen längtan efter pension. Längtan efter att få vara dem vi är och göra det vi så innerligt älskar och drivs av, långt efter pensionen. Det är vad det handlar om, egentligen. Och har du inte hittat ditt egentligen så rekommenderar jag dig att ta tag idet. Dagarna går nämligen. Livet är vad du gör det till. Det finns en väg till det du vill. Minst en väg. Och hittar du den inte själv så be om hjälp.
 
Nog om detta. När vi nu vet vad vi vill och ser till att med alla medel göra det som krävs av oss för att komma framåt, oavsett om det gäller jobb, idrott, relationen med oss själva och andra, när listan av göranden är klar. Då återstår den intressanta tiden mellan action och målgång. Väntan…
 
I yogans värld kallas det Momentum. Tiden mellan två rörelser. Pausen mellan in- och utandning, ut- och inandning. I coaching, liksom i kvantfysiken, pratar man om ”The space in between”. Utrymmet när vi avslutat en övning och hjärnan har fullt upp med att skapa nya tankebanor. Känslan av att vara lite frånvarande och samtidigt helt närvarande.  Utrymmet mellan partiklar som inte syns eller kan tas på i kvantfysiken, men som så uppenbart påverkar resultatet beroende på intentionen med testet. Alltså hur betraktaren vill att resultatet ska bli. I träningssammanhang sker uppbyggnaden i vilan efter att vi utsatt kroppen för påfrestning, en nedbrytningsfas i aktivitet. Resultatet sker alltså när du gör… ingenting.
 
När du och jag sitter och funderar över varför resultaten inte kommer, jobbar det kanske frenetiskt för oss, tack vare allt jobb du och jag gjort innan känslan av vakum infann sig. Alla händelser, skeenden, göranden, tankar, träning, allt leder dig framåt mot ditt resultat. Det är bara lätt att glömma att när det känns som om det står still händer det fortfarande saker. Vi kan bara inte ta på dem. Och det är då vi behöver tålamod. Och tillit. Tillit till att vi gjort det vi behöver och att vi är på precis den plats vi ska vara, här och nu.
 
Ibland upptäcker vi annat i eller efter stillheten, pasen. Kanske behöver målet revideras. Kanske är det inte längre viktigt för oss. Enkelt. Bara gör om och gör annorlunda. Det är helt ok. Du kan justera och ändra hur mycket och hur ofta du vill, så länge du har koll på att det är i linje med vem du är och vad som är viktigt för dig. Bara kör. Bara gör. Och förvänta dig det bästa och det mesta. Det du tänker ch fksea på är det du letar efter och därför är det också vad du får mer av.
 
I pauserna mellan andetagen sker en vila. Det är helt ok att vila i pauserna mellan görande och resultat. Andas in är dessutom det första vi gör i livet. Andas ut det sista. Varje andetag är en början och ett avslut. Varje andetag har du möjlighet till en ny början och ett nytt avslut. Varje andetag är ett tecken på att du faktiskt fortfarande lever. Ett tecken på att du kan andas in, ta tag i det du vill lägga energi på, andas ut, släppa taget och det som inte längre lyfter och stärker dig, eller ger energi, och i pauserna mellan in- och utandning, ut- och inandning, så kan du vila. Bara vara. Hämta kraft. Lita på dig själv. Lita på livet.
 
Så, som en sammanfattning – sluta noja när det inte händer saker. Nu när du vet att du gjort allt som står i din makt för att nå det du vill, egentligen, passa på att vila, fira, drömma, eller bara var under tiden. Du kommer dit du ska. 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Maria » När tillvaron suger:  ”Kommer ihåg kvinnan som gav mig just detta när djupet öppnade sig en mörk novemb..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln