Föreställningar och sanningar

Ifrågasätter du dina föreställningar någon gång?
Det borde du göra. Tankar om hur saker är, vad det kommer att leda till och vilken konsekvens det ger. Eller varför du väljer att göra det du gör.

Jag får ofta frågan - men vad gör du när du jobbar - ofta relaterat till att jag jobbar hemifrån eller sitter i en mer kreativ miljö - som den på bilden - när jag jobbar. Ja, allt som går att göra vid en dator och som ingår i mitt jobb. Administration, marknadsföring, budget, sälj, offertering, uppföljning. Framtagning av kurmaterial, korrläsning, layout, tryck, planering, fakturering, bokföring. Bygger workshops och föreläsningar och material skräddarsys för kunden. Coaching ibland när avstånd är för stora. Allt som egentligen inte är direkt leverans. Och ingen dag är den andra lik.

Fortfarande, med all tillgång och alla möjligheter som alla trådlösa verktyg ger, finns en tro om att det måste vara på ett visst sätt för att vara jobb. Och att jobb innebär 8-17 (eller betydligt mer för många. Tid. Är det inte mer intressant att tänka jobb i resultat och leverans? När det är klart är ju målet uppnått. Att jobba mer smar istället för hårt.

Det går alldeles utmärkt att göra det mesta som sker vid ett skrivbord och en dator i stort sett var som helst idag. På bussen, ett fik, vid vattnet, hemma hos mig eller dig. Eller som idag, med utsikten som på bilden.

Kan det vara så att vi får mer gjort i vackra, lugna öppna miljöer? Var får vi de bästa idéerna - vid skrivbord och fyra väggar eller när vi sjunger, är ute i skogen, springer, cyklar, mediterar, spånar eller pratar strunt med varandra och andra? När vi helt enkelt gör lite annorlunda.

En annan vanlig tro jag ofta hör är att jag vill egentligen göra något annat, men... Det som i 99% av fallen stoppar är tron om att det inte kommer fungera ekonomiskt. Min första fråga är då - har du gjort en budget? Svaret är lika ofta nej. Resutatet av detta är att vi låter bli att testa fetersom vi är övertygade om att förutsättningarna inte finns utan att ens ta reda på vad som behövs för att fortsätta ha mat på bordet, tak över huvudet och resten så att det känns tryggt och bra. Redan där har vi bestämt oss för att det inte är möjligt. Men tänkt om vi missar något..

Tänk om den där månadkostnaden egentligen inte är så hög som vi tror? Eller om det kanske är möjligt att gå ner i tid under uppstart - eller permanent - för att göra något du verkligen längtar efter med resten av tiden. Eller det kanske är fullt möjligt att ha flera inkomstkällor, flera jobb? Utan att för den delen jobba ihjäl sig. Kanske finns finanisiärer, fonder eller stipendium att söka som ger den inkomst en arbetsgivaer hade gett dig? Kanske är det värt att ta reda på möjilgheterna - och TESTA? LIvet går nämligen inte i repris.

Vill du något, och fortsätter göra samma, så får du samma. Och kom ihåg - det är ett val du gör, aktivt eller passivt och den enda som kan ändra detta är du. Ta reda på vad och ta hjälp och GÖR. Eller - fortsätt som du gör och kom ihåg att du väljer det, hitta det bra och se till att gilla det liv du väljer. Alltså - inget gnäll - du väljer. Oavsett om du är medveten om det eller inte.

Och hur är det med relationer? Vad är din tro om dessa? Har du misslyckats någon gång och är säker på att det kommer att hända igen? Ja, då hade du och jag kunnat lägga ner försöken att gå, stå, prata, jobba.. Vi har alla fallit rätt hårt i något sammanhang, Det innebär inte att det kommer att ske igen. Det innebär att vi lär oss, reser oss, tar med erfarenheten och kör igen. Även här. Tänk om du slutade tro på det som hände i historien och skapar nytt istället.. Tänk om det faktiskt funkar bättre än du trodde,  och det som var bara var erfarenheter som du lärde dig av, precis som i vilken träning eller inlärning som helst. Tänk hur bra annat blir när vi övar. Tänk om..

Eller så handlar det om att kunna jobba mindre. Ha tid med annat som är värdefullt i större grad. Tänk om det faktiskt är möjligt. har du frågat din arbetsgivare? Eller tänker du på att skapa alternativ som passar dig när du söker jobb och FRÅGA arebtsgivaren, ge dem förslag om hur det skulle kunna funka bättre. Ibland, ganska ofta, behöver vi upplysa andra om alternativen som de inte ser men som skulle fungera toppen. Också. Tänk om du faktiskt vågade ge förslaget. Vad är det värsta som kan hända? Att du får nej till ett jobb som du annars tänkte tacka nej till ändå för att.. Eller kanske till och med få ett ja för att det är dig de vill ha?

Vad kan du då börja med?

1. Ta reda på VAD du vill. Våga ta ut svängarna. Var specifik. VAD vill d u se, höra, känna när du gör det du vill göra?

2. Ta reda på VARFÖR vill du detta? Vad ska det ge dig, vem är du nu jämfört med när du gör det, vad gör det för andra, hur påverkar det dig och din omgivning? Vilka värderingar ligger bakom. Här finns din drivkraft.

3. HUR gör du - Vad behövs? Och nu pratar vi konkreta åtgärder och fakta. Budget - ta kontroll över ekonomin. Om du liksom jag tycker det är mindre kul, hitta resultatet/målet som budgeten ger dig (trygghet och frihet för mig, paradoxalt nog..) så kommer motivationen att göra den med det. Behövs andra resurser? Andra kontakter, samarbetspartners, tid? Hur kan du gå ner i tid där du är nu, ett annat job som fyller upp budgeten just nu? Släppa helt? HAr du gett förslag till arbetsgivaren, det jobb du vill ha eller de samarbetspartners du vill jobba med (tankeläsning funkar inte och det värsta som kan hända? Du får ett nej och kan fråga vidare eller skapa nya alternativ). Vad behövs, egentligen? 

4. GÖR - vilka behöver du kontakta? Vad behöver du konkret göra. Skapa en plan, och gör planen så att DU ALLTID LYCKAS. Om du inte gillar att ringa samtal i början, lägg då målet på ett i veckan. Om det blir två har du nått målet med 200% istället för att lägga målet 10st/dag och inte göra det alls, vilket blir en miss varje dag istället. Tänk smart för att hålla motivationen och passionen uppe. Kom ihåg VARFÖR du gör detta, vad det är värt för dig.

5. REFLEKTERA OCH FIRA - Ibland samtidigt, ibland var för sig. VIktiga båda två. Gör, gör mer, gör om, och sedan casha in frukten av det du lägger ner. Om det så hanlar om att ge dig själv en klapp på axeln, skriva in i Gladboken för beröm och framåt eller unna dig något som nu är möjligt. Eller pay it forward genom att hjälpa någon annan. Du väljer. Och - tillåt dig ibland att bara vara. Det är också ok.

Min uppmaning till dig är att utmana dina föreställningar. Vad tror du är sant som kanske inte är det? Vilka möjligheter finns som du kanske inte tänker på. Ifrågasätt. Bolla med andra. Ta reda på vad du verkligen vill och varför. Och gör. Tiden vi har i livet är nämligen helt oklar och facit på hur lång den är finns inte. Det ärockså en föreställning. Ta vara på den.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Maria » När tillvaron suger:  ”Kommer ihåg kvinnan som gav mig just detta när djupet öppnade sig en mörk novemb..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln