Nytt år nya möjligheter!

Det är rätt härligt med nytt år. Ett avslut. En början. Känslan av att mentalt kunna stänga dörren om det som har varit och ta ut riktningen för ett nytt år.
 
Vi jobbar själva med bokslut. Vi jobbar absolut inte med bokslut också, de där som har med siffror att göra. Men mentala bokslut. Personligt årsbokslut.
Sedan många år har vi båda gjort just Personligt årsbokslut. Det hjälper att ta med erfarenheter och upplevelser som varit viktiga det gångna året. Och ännu viktigare – det hjälper att ta ut riktning och ge fokus på kommande år.
 
Det vi fokuserar på får vi mer av. Så enkelt är det. Vår underbara hjärna gör verkligen sitt bästa för att vara oss behjälpliga. Säger du hitta allt blått i rummet så säger hjärnan JAAA och gör det. Säger du hitta allt rött så säger hjärnan också JAAA.
Testa gärna – välj en färg, kolla ordentligt runt där du är och sedan blunda. Och nu kommer det intressanta – ber du nu hjärnan att, efter att ha fokuserat klart, att minnas det som var grönt (eller en annan färg som du inte fokuserade på när du kollade av rummet) så blir det sällan ett lika rungande ja. Hjärnan har nämligen inte förmågan att hålla för många delar i kontroll samtidigt.
 
Så om du nu noterar att du kan rabbla färre saker, eller kanske inte några alls i den senare färgen, så är det fullt normalt. Vi kan bara hålla ordning ett begränsat antal saker i vårt medvetna. I testet ovan hade du också en uppgift, du läste något, funderade på vad som komma skall, eller kanske vad du har för tid på dig och vad du ska göra senare. Då blir det fort fullt på de 5-9 platser som vi kan hålla ordning på. Ungefär och med individuell variation så klart.
 
Vad har detta med Personligt årsbokslut att göra då? Jo, det du fokuserar på noterar du mer av, får du mer av. Så oavsett om det handlar om att notera färg, problem eller lösningar, är det just det du fokuserar på som du får mer av. Vill du öppna dörrar eller inte? Vill du älta det som var eller komma framåt?
 
Personligt årsbokslut hjälper till att sätta fokus framåt. Ta reda på vad som är viktigt just nu och framåt, så att du kan fokusera på vad du vill ha till skillnad till vad du inte vill ha. Vara och må som du vill. Göra mer av det du vill. Och bara genom att göra detta tar du ut riktningen så att hjärnan vet vad den ska leta efter åt dig, medvetet eller inte.

Självklart kommer det innebära att du behöver göra saker, och gör saker. Det intressanta är att det ändå gör så stor skillnad, att faktiskt bara veta vart du vill och vem du vill vara. För mig har det varit häftigt att checka av listan kommande år - vad har hänt som jag ville skulle hända under året? Det mesta faktiskt, konstigt nog. Varje år. Och det oavsett om det handlar om flummiga mål som tillit, önskemål om ett visst uppdrag, resor, upplevelser, boende... Häftigt är det.

Nu är det nytt år. Jag vet vad jag vill och vart jag ska. Vad vill du ha i ditt?

Gott nytt 2018! Nu kör vi!
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Maria » När tillvaron suger:  ”Kommer ihåg kvinnan som gav mig just detta när djupet öppnade sig en mörk novemb..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln